Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice. Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu.

0 0
možnosti
PK

Takže vše je v pořádku, o.k. Tak proč je ten poprask?

1 0
možnosti
Foto

To je dneska den, zase text z kategorie (mojí) podivných a rozporuplných. Také je ovšem možné, že jsem dneska úplně mimo...

4 0
možnosti
PK

Žádné racionální zdůvodnění pro šílený nárůst cen energií neexistuje, kromě politiky Bruselu a – bohužel – politiky české vlády. To jsou dva hlavní důvody.

Navíc u nás elektřina z atomových elektráren vůbec nemá důvod růst, protože jsme, naštěstí, na tři roky dopředu zásobeni ruským palivem do jaderných elektráren. Není proto žádný důvod, aby cena rostla, kromě politických důvodů a kromě toho, že pomáháme financovat Green Deal, zejména tedy Energiewende v Německu, a aby, kvůli německým výmyslům, nesmyslně vysoká cena elektřiny ožebračovala české spotřebitele.

Například na Slovensku provedli jednoduchou, ale přitom velmi sofistikovanou, úpravu. Protože nechtějí ožebračovat své občany, tak se chystali zdanit ty absolutně nadměrné zisky zejména z elektřiny z jaderných elektráren, a to 50 procent každý měsíc. V reakci na to se podnik Slovenské elektrárny, obdoba společnosti ČEZ, v němž má Slovenská republika něco přes 30 procent vlastnického podílu, během tří neděl se státem dohodl, že cena elektřiny bude zastropována na 62 eur za MWh, když na pražské burze se již blíží ceně 300 eur za MWh.

U nás má stát v podniku ČEZ podíl téměř 70 procent, to znamená, že u nás by vůbec nebyl žádný problém udělat přesně totéž. A bylo by velmi jednoduché to udělat, protože u nás už je navíc precedens, že se to děje. U fotovoltaiky, kde má ČEZ největší instalovaný výkon fotovoltaiky na českém území, už to dávno funguje. Je tam zákonem stanoveno mimořádné zdanění 20 nebo 21 procent. To znamená, že není vůbec žádný problém jít zákonem úplně stejnou cestou.

Co by tomu řekli minoritní akcionáři, jak se zpravidla namítá?

Ať se zlobí. Když se podíváte na výrobní cenu elektřiny z jaderných elektráren, která je nějakých 25 haléřů za kWh, a když si k tomu vezmete, že v extrémních případech zisk přesahuje 5000 procent, tak to je až nemravné..... (expert na energetiku Ivan Noveský, bývalý první místopředseda ERÚ, 3.7.2022)

7 2
možnosti
JZ

Kupovat plyn od nespolehlivých dodavatelů, ke kterým patří i Gazprom, by bylo velkou chybou. Rv

5 6
možnosti
TB

A proto ten samý plyn od Gazpromu kupujeme přes překupníky ;-)

13 1
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik