Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

V posledních týdnech jsme svědky horečného hledání úspor rozpočtu ČR. Jednou je to snížení valorizace důchodů, jindy (tento čtvrtek) všehochuť tzv. úsporného balíčku, kdy se něco ušetří a ještě více ztratí. Stále zřetelněji se potvrzuje, jak nesmírně obtížné je hledání shody ve vládní pětikoalici na čemkoliv, kromě nenávisti k bývalému premiérovi Babišovi. Nejsem jeho příznivec, ale s tím se již nevystačí. Fialova vláda vládne jeden a půl roku a výsledek je projevem tak úporné snahy o přesvědčení voličů, že je na  správné cestě k lepším zítřkům, že to hraničí se zoufalstvím.

Člověk by zaplakal. Ve stylu kočička s pejskem pečou dort (a dávají do něj, co jim přijde pod ruku), jme svědky návrhu, který je vším jiným než promyšlenou a vyváženou cestou k snížení rozpočtového deficitu. A vysvětlení pane exministra Kalouska, že cítí povinnost tento  „balíček“ podpořit, protože jde o těžce vyjednaný kompromis, kdy každý z něčeho slevil, mě vůbec neuspokojuje. Já bych rád viděl vládu, která řádně vládne ve prospěch svých občanů (koho jiného?)‚ a premiéra, který je rozhodný, aktivní, nikoliv aktivistický, pečuje o veřejné blaho a nestará se jen o to, aby se pětikoalice ještě chvilku udržela u moci. Ne, nechci se zabývat jednotlivostmi ve čtvrtek prezentovaného návrhu, protože jakkoliv je možné některá dílčí opatření podpořit, celek je naprosto neuspokojivý, ba tristní. A vrcholem jsou různá prohlášení našich předních politiků, že všichni se v zájmu naší budoucnosti a  budoucnosti našich děti musíme uskrovnit.

Jak pokrytecké je to od lidí, kteří žijí a hlavně konají zcela jinak. Copak tři ministerstva navíc nejsou důkazem plýtvání?  Copak, když chci šetření po jiných, nemám začít u sebe? Copak lze sobě přidávat na platu a jiným (zvláště seniorům) jejich příjmy krátit?  Je velkou chybou kázat vodu a pít víno! Ptejme se, proč tak najednou vláda hledá peníze…? No protože stávající situaci vývoje veřejných financí naprosto nezvládá. Je-li schodek státního rozpočtu za leden až duben 200 miliard korun, pak stěží lze věřit, že to dobře dopadne. Těch „jen“ minus 270 miliard korun v plánu pro letošní rok je přeci jen těžko představitelných. A uvědomují si to politici, ekonomové i komentátoři. Ale už i občané. Těm je však koncem roku třeba říci: udělali jsme vše proto, abychom schodek rozpočtu měli pod kontrolou. Že se tak nestalo, za to mohou Putin a jeho válka na Ukrajině a Babiš a jeho populistická politika vůči seniorům. My, vláda, děláme vše, co můžeme. A v roce 2024 bude vše jiné a lepší… Jde o vymyšlené alibi pro příští rok. A že za tento rok může především stávající vláda svou nekoncepční a aktivistickou politikou, to již nikdo nepřizná. Ale z čísel vyplývá něco jiného než to, že na vině jsou důchodci. Hlavní objem ztráty (nad stávající plán) připadá na dotační politiku na  ceny energií. Tedy na něco, co se dalo vyřešit jinak, třeba zastropováním  výkupních cen elektrické energie u výrobců. Nikoliv nesmyslnou dotační politikou, která směřuje peníze  k překupníkům energií a stojí stát i jednotlivce stovky miliard korun. A nic na tom  nemění skutečnost, že před létem (nyní) ceny klesají pod vládní strop.

Myslím, že všichni musí pochopit, že nynější snahy vlády jsou jen pokusem o alibi, až se začne ukazovat, že celý vládní rozpočet na letošní rok je jen velká blamáž.

Autor: Marek Zeman | pondělí 15.5.2023 7:53 | karma článku: 35,00 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Velice se mýlíte, pane premiére!

Nejsme extremisté ani proruští aktivisté! Jsme Češi. A také Moravané a Slezané. Nevím, jde-li jen o hlouposti padající z úst premiéra či jde o výraz obav či překvapení ze včerejší demonstrace na Václaváku.

4.9.2022 v 11:13 | Karma: 42,64 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik