Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý má vládu, jakou si zaslouží...

Zatím to premiérovi vycházelo, totiž ta manipulace s veřejným míněním. Otázka je, jest-li to bude stačit  na současnou krizi. A co my na to...?

V situaci, kdy se zemi daří, je vládnutí celkem jednoduché. Prostě ekonomika "šlape" a lidem se daří čím dál lépe, v ČR asi nejlépe za celou naši historii. Stačí to jen udržovat, nedělat hloupá rozhodnutí a nějak to jde. Pak jsou voliči schopni přejít i nějaké ty excesy. Záleží na kultuře a politické zkušenosti celého národa.

V době relativního blahobytu vláda rozdávala seč mohla, i když ne vždy potřebným. Přitom jsme byli přesvědčováni, jak to dělá skvěle, protože HDP každoročně stoupá a my všichni se máme celkem dobře. Přitom bylo zřejmé, že především firmy a jejich zaměstnanci a také celosvětová konjunktura měli lví podíl na hospodářském růstu. Tato doba skončila s nástupem současné pandémie někdy koncem února loňského roku.

Jako by tato změna vládu zaskočila. Samozřejmě, že nám období klidu a prosperity všem chybí. A nejde jen o peníze nebo o pocit, že můžeme skoro všechno. Nejvíce strádají děti, které nemůžou do škol, a to i když tvrdí, že jim to nevadí. Také všichni ti, kteří postupně přicházejí o své živobytí (kompenzace nás nespasí) nebo lidé, kteří každý den trpí odkládáním svých operací či dalších výkonů. Trpíme všichni. O to více bychom čekali, že se naše vláda nějak "vzpruží" a tuto pandémii a s ní spojenou krizi bude nějak rozumně řešit. Místo toho jsme svědky naprostého zmatku, nekompetenčnosti ministrů a nerozhodnosti premiéra a jeho snahy za každou cenu "mediální obraz" případných úspěchů (pokud by byly, rozuměl bych tomu) si přisvojit a případných neúspěchů hodit na jiné. Každý den se každý z nás může přesvědčit, jak něco nefunguje a jak vláda nebo premiér za to nemohou. Vždy je viníkem někdo jiný. My občané, kteří dostatečně nerespektujeme nařízená opatření, očkovací centra, která si to nedovedou spočítat, i když "je" vakcín dost, "jen" mají opožděný dovoz, mutace viru, které se šíří, jako by se to nedalo očekávat, atd.

Nyní sledujeme spíše politický než věcný spor o "nouzový stav". Nejsem příznivcem lock-downově pojatého nouzového stavu. Spíše nějakého konkrétního souboru logických a dobře vysvětlených a hlavně dlouhodobě udržitelných opatření. Což se neděje a ani se k tomu vláda nechystá. Vůbec nechápu proč. Ale pak se premiér nemůže (ale děje se tak) divit, že mu sněmovna neschválila další prodloužení nouzového stavu, stavu zjevně nesměřujícího k úspěšnému překlenutí pandemického období (prosím všímejte si, že nepoužívám a nikdy jsem nepoužíval termín "porazíme virus"). A už jsme slyšeli i z úst místopředsedy vlády, co vše nepůjde. Ale co půjde, to neslyšíme. Jak dál, nevíme. Nyní je to prý v rukách hejtmanů. Prý se musí dohodnout. Osobně to pokládám za další nuvěřitelný trik, jak odpovědnost vlády hodit na někoho jiného. V pondělí (teprve, ne již) má ministr zdravotnictví představit tzv. Pandemický zákon, tedy něco, co by nahradilo nouzový stav. Jsem zvědav, jak bude vypadat. Ale zřejmě nic nového. Mělo to být předložené již na podzim a schválené po důkladné diskuzi, nikoliv pod tlakem okolností. Zrovna tak návrat dětí do škol měl být připraven již dávno a nyní realizován...

Nenechme se přesvědčit, že za vše může někdo jiný. Za současný neuspokojivý stav může premiér, který neřídí stát jako firmu a ani jinak, neřídí jej vůbec!

Autor: Marek Zeman | neděle 14.2.2021 11:14 | karma článku: 26,71 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma: 35,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik