Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepanikařme, přeci jen jde o virové onemocnění ve velké většině případů s mírným průběhem.

Počty nakažených koronavirem stoupají, onemocnělých přibývá, máme se bát? Naštěstí zatím jde jen o lehčí případy onemocnění. Ale nakažených bude přibývat.

Pod dojmem postupně se šířící koronarovirozy v ČR přijal ministr zdravotnictví opatření směřující k zamezení dalšího šíření infekce. Především nařídil karanténu pro naše občany vracející se z Itálie. Následně z ní vyjmul řidiče kamiónů, zdravotníky zajišťující převoz a piloty. Napadlo mě hned, jak to bude s letuškami nebo řidiči autobusů, apod. Ačkoliv chápu smysl tohoto opatření, tj. ochrana našich občanů, trochu mi to připadá jako bychom stále byli o krok zpět...za koronarovirem.

Nejdříve si něco řekněme k virózám obecně. Virus je nitrobuněčný cizopasník a je celkem známo na pět tisíc druhů virů, odhadem jich jsou ale statisíce. Podstatou je, že bez hostitele není schopen sám existovat (přežije mimo jen několik hodin) a teprve v buňce hostitele může využít její zdroje energie a rozmnožit se. Obecně jsou viry různé velikosti – většinou v desítkách nanometrů, ale i v mikrometrech. Jejich základem je RNA, některé mají DNA, jednodušší jsou s jednošroubovicí (vazba genetické informace), složitější mají dvoušroubovici. Důležité je, že mohou svou genetickou informaci v čase měnit (mutovat), což ztěžuje vývoj léčiv proti virům. Koronarovirus z Wu-chanu patří do skupiny SARS Co-V-2, tedy do skupiny Severe acute respiratory syndrom-related coronarovirus a jde o RNA virus.

Z výše uvedeného vyplývá, že kauzální (cílená) léčba na viry obecně je velmi obtížná a proti stávající možné infekci COVID 19 (coronarovirus disease) není účinná. Její léčba ani vakcinace proti viru asi hned tak nebudou. To je špatná zpráva. Šíření je především kapénkovou cestou a nemocnost (počet onemocnělých např. na 100 tis. obyvatel) a smrtnost (počet zemřelých např. na 1000 nemocných) nejsou naštěstí vysoké- smrtnost u koronaroviru COVID- 19 je kolem 2,5% či spíše nižší. Což jsou dobré zprávy.

 Je velmi těžké předjímat, jak se z hlediska epidemiologického i klinického bude wu-chanský virus chovat dál. Proto více méně selhávají všechny algoritmy, kterými nás lékaře a občany ministerstvo zdravotnictví zásobuje. Například schematické dělení na ty, kteří byli v zahraničí v místech s rozšířenou koronarovirozou a tedy jí mohou získat (myšleno u onemocnělých s respiračními infekty) a na ty, kteří tam nebyli a které netřeba na koronarovirus testovat. Toto schéma platilo ještě v pátek, ovšem nyní  již máme nakažené přímo v ČR, nejen v zahraničí.. Z toho vyplývá, že virus se šíří a bude šířit dál a nijak jej nemůžeme zastavit, jen zbrzdit. Z hlediska šíření viru by snad bylo užitečné uzavřít hranice, ale po tom rozhodně nevolám. Pevně věřím, že výše popsané schéma bude pozměněno. Testování všech potenciálních onemocnělých koronarovirem by mělo být na rozvaze nejen epidemiologů, ale i jejich ošetřujícího lékaře, který by ovšem musel být vybaven stejně jako jeho zdravotní sestra patřičnými ochrannými pomůckami, tedy respirátory, což nyní zajištěno není. Při případném větším rozšíření této infekce ale  k tomuto kroku budeme muset přistoupit. Jednoduché dělení: nemocný byl v Číně, Jižní Koreji, v Iránu nebo v Itálii, případně byl s někým takovým v přímém kontaktu - a bude v případě obtíží testován na koronarovirus nebo nebyl tam a nebude-testován: NESTAČÍ! Mohl se přeci nakazit U NÁS! Třeba v autobuse. A vše řešit po telefonu také nepůjde….

Nechci nikoho kritizovat. A další vývoj ukáže, jaká nová opatření budeme muset přijmout. Kupříkladu i provádět vyšetření na přítomnost koronaroviru v nestátních laboratořích... již lze, ale vyřazovat ty, které nemají smlouvu se zdravotními pojišťovanou je nežádoucí diskriminace. Spíše bych jim při jejich zájmu toto jediné vyšetření dočasně nasmlouval. Jde přeci o naše občany – a ze zákona pojištěnce systému všeobecného zdravotního pojištění. Navíc, proč eliminovat možnost si to zaplatit ze svého třeba jen pro klid duše? Vždyť to je zodpovědný přístup....

Na druhou stranu nepodléhejme panice. Jde o virózu, která je nakonec přeci jen podobná naší chřipce. Také ji jistě zvládneme!

Autor: Marek Zeman | pondělí 9.3.2020 10:25 | karma článku: 27,28 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma: 35,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik