Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Kam fialová vláda vstoupí, tam ani tráva neroste. její politici všude létají, ale efekt z té cesty není žádný! Kdo to mohl volit?

1 0
možnosti
ZZ

Strany pětidemolice volili jen ti, kteří věří pohádkám a lžím.

0 0
možnosti
VB

Doktore, drž se svého stetoskopu a nemudruj nad věcmi, kterým nerozumíš. Proč máš na sobě plášť a to naslouchátku? Myslíš, že máš tím větší pravdu?

0 9
možnosti
SR

Mám několik poznámek:

1. Nevím, proč se stále hovoří o Evropě, farmaceutické firmy jsou vesměs globální a nákup účinných látek nebo jejich prekursorů se týká i Ameriky. Jelikož je tam ale cena léčiv mnohem vyšší než v Evropě, tak ty výpadky tam zatím ve velkém nehrozí.

2. U nás patří situace s výpadky k nejhorším právě proto, že jsme za velkého jásotu stlačili cenu mezi nejnižší v EU. A z toho plyne i ten zmíněný reexport. Kdybychom měli léky dražší, tak je odtud nikdo nebude vyvážet. Tím nevylučuji určitý podíl „schopnosti“ pracovníků MZ.

3. V rámci snahy o snížení cen u nás platí, že při stanovení maximální ceny nově zaváděného léčiva nesmí být cena vyšší než je průměr 3 takzvaných referenčních zemí. Ty byly stanoveny tak, že v seznamu nejsou státy s nejvyšší cenou léčiv.

4. Nepřímým důsledkem uvedené regulace je fakt, že v případě nových léčiv nemohou být u nás zavedeny dříve, než minimálně ve třech zemích EU.

2 0
možnosti
ZZ

Kde jsou vysoké příjmy, může být i vysoká cena léčiv.

Tam kde zuří inflace a mzdy jsou na podprůměrné úrovni EU - je třeba zásah státu.

0 1
možnosti
LJ

Na jednoho důchodce u nás pracují dva lidé. Ti musí vydělat na jeho důchod i na jeho léky, kterých potřebuje zpravidla dost. A v posledních 30 letech se soustavně zvyšoval počet úředníků. Tak u nás vznikl tento neřešitelný problém.

1 0
možnosti
Foto

A jak to, že to dříve šlo? On o se zjistilo, že se od nás léky nelegálně vyvážejí.

Je to spíš problém pro Sherlocka Holmese.

1 0
možnosti
Foto

Co to je nelegálně? Prostě se pašují, protože je výhodnější je prodat venku než tady. Kde je chyba? Kde byla za Rakouska chyba, že se pašoval cukerín a petrolej z Pruska?

1 0
možnosti
Foto

Jak vznikla závislost na Číně? Kvůli nízké ceně. Dostupné léky jsou mantra, za kterou se populisté budou bít. Někdo ty léky ale musí vyrobit, pokrýt náklady a dosáhnout zisku. Jinak výroba nedává smysl, i kdyby se o povinných zásobách a nízkých usnesly všechny vlády světa. Léky jsou příliš levné a vyrábět v Evropě se je pořád nevyplatí. Největším výrobcem generik je izraelská TEVA (s továrnou v bývalé Galeně tady na předměstí). Myslel jsem, že TEVA teď bude na koni a rozjede výrobu ve velkém, ale kdepak, pořád má nízké tržby a nizoučké zisky. tady je chyba.

0 0
možnosti
ZZ

Když lze generika levně dovézt z Indie, či Číny, tak je vyrábět draze v EU ?

Elektřina i plyn něco stojí - a naše vláda se rozhodla, že díky enegiím získá na občanech a výrobcích další dodatečný zdroj příjmů pro polostátní ČEZ - a potažmo přímo do státní kasy.

Že tím ničí desetitisíce svých vlastních slepic, které by mohly nosit zlatá vajíčka, už nepřemýšlí. Státu stačí jen prachy od jen vykrmené krůty.

5 0
možnosti
Foto

Když bude ze strany vlády zakázáno o problému nedostatku léků veřejně mluvit a psát, problém rázem zmizí a nedostatek léků přestane existovat.

3 2
možnosti
ZZ

Dalším krokem by mohlo být omezení poskytování léků osobám nad 70 let následně by se tato věková hranice mohla postupně snižovat - ideálně na 65 let.

1 2
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik