Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér  Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

Člověk by si naivně myslel, že se dozví něco zajímavého, možná nějakou analýzu předešlé doby nebo minimálně výhledy do budoucna. Jasnou vizi, jak dál. Alespoň by to mohl a měl předpokládat u dvou vysoce postavených politiků, kteří za sebou mají či měli úřednický aparát plný profesionálů i finančních analytiků.

Musím přiznat, že jsem byl překvapen naprostou neprofesionalitou obou aktérů, která hraničila buď s nepochopitelným zapíráním či přímo s polopravdami nebo lhaním.

Alespoň připomenu pár perliček. Nikdo za nic nemůže. Každý s obou předsedů rozhodně odmítl svůj podíl na nedobré kondici našich veřejných financí. Prý udělali vše, abychom se do potíží nedostali, a mají promyšleno, jak dál postupovat. Pan předseda Babiš dokonce zpochybnil, že naše ekonomické obtíže jsou skutečným problémem. Prý jde o účelové strašení premiéra Fialy s cílem „vytáhnout“ lidem peníze z kapes. Andrej Babiš byl zase na oplátku označen za pouhopouhého populistu, který myslí jen na to, aby se udržel u moci nebo ji získal zpět.

Faktem zůstává, že sice zdaleka nejsme nejzadluženější zemí Evropy, ale míra růstu českého státního dluhu je zarážející. Začalo to náklady na Covid, respektive na celou chybnou strategii ČR v boji s tímto onemocněním, se všemi omezeními, uzávěry a s nimi spojenými náklady na kompenzace, což se „vyšplhalo“  k biliónu korun za roky 2020,2021 a 2022. Přitom jsme neměli méně, ale spíše více úmrtí na Covid-19 než ostatní, například Švédsko něco přes 24 tisíc zemřelých versus ČR přes 42 tisíc. Švédsko navíc v uvedeném období svůj státní dluh snížilo! A počet obyvatel ČR a Švédského království je obdobný. Tyto výsledky jdou bezpochyby za vládou Andreje Babiše. Ale tím to neskončilo. V chybné a rozhazovačné politice pokračuje i Petr Fiala se svojí pětikoaliční vládou. A může lidi přesvědčovat, že je to jinak. Například vinou vysoké inflace, válkou na Ukrajině či důsledkem předchozí vlády Andreje Babiše. A to se částečně panu předsedoví Fialovi skutečně daří lidi přesvědčit, že jinak to nejde. Ale jde. Třeba tím, že se bude na hrozící problémy reagovat v předstihu a nikoliv pozdě. Zastropování cen elektrické energie mělo nastat již na jaře loňského roku u výrobců a ne u nás zákazníků a až na podzim! A všichni by zaplatili méně. My občané, firmy i stát. Schodek státního rozpočtu ČR na konci května nemusel být více než 271 mld. korun!

Každý může chybovat. I když z daleka ne v takové míře jako pánové Fiala a Babiš. Ale co mě zarazilo je jejich absolutní arogance. Chybu nepřiznám, ať to stojí, co to stojí…! Ale kde jsou vzory jako Rašín, Kramář a další?  Opravdu si zasloužíme takovéto vlády?

 

 

Autor: Marek Zeman | úterý 6.6.2023 12:37 | karma článku: 32,56 | přečteno: 1813x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma: 35,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Velice se mýlíte, pane premiére!

Nejsme extremisté ani proruští aktivisté! Jsme Češi. A také Moravané a Slezané. Nevím, jde-li jen o hlouposti padající z úst premiéra či jde o výraz obav či překvapení ze včerejší demonstrace na Václaváku.

4.9.2022 v 11:13 | Karma: 42,64 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik