Další premiérova skopičina...

26. 11. 2020 13:32:06
Antigenní testy pro všechny zdarma? Co si o tom máme myslet, když falešně negativních výsledků je 30 nebo více %.. Je to populismus nebo "skopičina"?

Premiér Babiš říká "nevypydá to dobře" a myslí tím bodové hodnocení stupně antikovidových opatření známých pod jménem PES (protiepidemiologický systém). Smutně dodává: "Mysleli jsme si, že to bude klesat rychleji...". A zavdává tak k různým spekulacím:

Například třeba k otázce, jest-li se obchody v pondělí 30.listopadu otevřou nebo ne. Nechává nás tak v napěti, aby dramatická pauza lépe zapůsobila a my jsme pak byli šťastnější? Nebo je poučen ze srpna, že nic se nemá uspěchat a předčasně nic nevyhlašovat? Myslím tím vítěství na Covidem-19,protože nic jsme nevyhráli (a ani neprohláli) a virus se šíří dál..V každém případě koronavirus nechává PSA bez povšimnutí a dál si jde svou cestou, protože taková je jeho snaha o přežití. My jej jenom brzdíme více nebo méně úspěšně a spoluvytváříme jeho tzv. "vlny". Vůbec tím nechci říce, že obchody mají zůstat zavřené, právě naopak. Alespoň,že děti budou chodit do škol, i když zčásti na střídačku. Děti přeci patří do školy a žádný virus s tím nic neudělá (tedy doufejme).

S opakovaným premiérovým tvrzením, že my občané bychom měli mít antigenní testy zadarmo, res-pektive hrazené ze státních (našich) peněz, před vánocemi k dispozici, mě napadá ještě otázka, jest-li vlastně nejde o výzvu k účasti (zřejmě dobrovolné) na této taškařici. Již při mediálně masivně sledo-vaném testování pomocí antigenních testů na Slovensku, navíc ještě "pojištěném" vystavováním jakých-si glejtů, které Slovákům umožnili nebýt v karanténě, jsem si říkal, že to přeci nemůže fungovat, když dle odborníků je třetina i více testů falešně negativních (samozřejmě u velkých skupin to může být jinak) a samotní výrobci upozorňují na fakt, že antigenní testy bez ohledu na jejich výrobce se k plošnému testování nehodí, ledaže by se testovali například každý týden všichni opět a opět a opět. Podstatou je skutečnost, že zatímco u jedinců s vyšší virovou zátěží tedy těch, co již zpravidla mají klinické projevy onemocnění, jsou tyto antigenní testy ve vysoké míře pravdivě pozitivní tedy senzitivní (uvádí se až kolem 95%), tak jejich negativita tj. specificita zdaleka tak pravdivá není. Je udáváno ,že při užití antigenních testů na Covid-19 v masivním plošném testování dostaneme 30% i více falešně negativních výsledků,tzn. že i třetina lidí, kteří mohou být výsledně nemocní nebo přenašeči viru bude mít "papír" na to, že jsou zdrávi a virus nemají...Něco jiného je to například v domovech důchodců, kde jsou skupiny klientů i zaměstnanců testování znova a znova. Jednak se odliší běžná viroza od cov-idového onemocnění a jednak se testují všichni opakovaně a opakovaně, tedy míra falešně negativních výsledků se s každým dalším testováním zmenšuje. Při možné nabídce antigenního testo-vání pro všechny občany mi příjde, že buď jde o populistické opatření typu i my (nejen Slováci) to umíme nebo je třeba se zbavit miliardových zásob testů, které by mohly projít ....NEBO OBOJÍ...

Autor: Marek Zeman | čtvrtek 26.11.2020 13:32 | karma článku: 25.65 | přečteno: 828x

Další články blogera

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma článku: 34.64 | Přečteno: 888 | Diskuse

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma článku: 39.15 | Přečteno: 3565 | Diskuse

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma článku: 32.49 | Přečteno: 1810 | Diskuse

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 835 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.43 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1591

Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...