Nenechme se opět "nachytat na švestkách"

3. 06. 2020 13:34:15
Covid je na ústupu... Hurá....! Ale jsme připraveni na možnou podzimní ataku pandémie? Zvládneme ji lépe? A i kdyby nepřišla, může se objevit jiná infekční hrozba....

Po bitvě je každý generálem. Co Čech to názor na řešení kovidové anabáze. Jedni vládě tleskají, že nás ochránila před „italskou“ cestou desetitisíců mrtvých, druzí jí nemohou přijít na jméno s tím, že opatření byla přehnaná a zbytečně nákladná. Pravdou zůstává, že jsme měli z pekla štěstí. Přiznejme si, že připravení jsme moc nebyli a státní správa to nahrazovala přísnými opatřeními, která jsme vesměs my občané dodržovali. To je jistě dobře. Na druhou stranu se ukázalo, že materiální připravenost (myslím tím respirátory, roušky, dezinfekce, atd.) byla minimální nebo žádná. Zřejmě především díky tomu, že „import“ onemocnění vzhledem ročnímu období a relativní homogenitě a malé migraci obyvatel ČR nebyl masivní, onemocnění si vyžádalo „jen“ přes tři stovky obětí a pří veškerém respektu k zemřelým a je-jich rodinám, jde o nízký počet. Materiální ztráty budou vysoké, těžko je nyní odhadovat a budeme je jistě několik roků obtížně dohánět.

Jisté je, že obdobná opatření si těžko můžeme znovu dovolit. A štěstí také nemusíme stále mít. Je vrtkavé a spíše přeje připraveným. Proto musíme být připraveni a tím mám předev-ším na mysli na možnou druhou ataku kovidové infekce na podzim, i když to samozřejmě nikdo neví. My toho celkově vůbec mnoho o tomto onemocnění nevíme. Zdá se, že koro-narovirus COVID-19 mutuje a možná vakcína, která zatím ani není, nemusí fungovat. Také není jisté, že získané protilátky v našem těle vydrží a na jak dlouho. To vše jsou výzvy, které problematiku připravenosti ztěžují. Přesto je životně důležité se na možnou druhou vlnu infekce připravit, může se to hodit kdykoliv.

O nutnosti materiálového předzásobení není pochyb. Minimálně na šest týdnů mít k dispo-zici respirátory a roušky, atd. pro zdravotníky, záchranáře, maloobchod, sociální služby a to i na trhu pro všechny skupiny občanů. Doma musí zůstat jen ti z ohrožených skupin. Ostatní dále pracují, chodí do škol, do restaurací, nakupují a cestují. Samozřejmě chrání se rouškami, hygienou a omezeným sociálním kontaktem..... Jinak se ekonomika zhroutí. Chytrou karan-ténu již máme. Stačí ji dopracovat tak, aby byla životaschopná plošně po celé republice. S tím souvisí daleko širší možnost PCR testů na přítomnost viru v našem těle. Hovořím o 20ti až 30 tisících testů denně, nelze je přeci opět nahrazovat 14ti denní karanténou. Ta je daleko draž-ší. K tomu je zapotřebí mít k dispozici větší logistiku odběrových míst a hlavně laboratoří. Možná tzv. „pooling“, tj. nepřesně označované „hromadné“ testování odebraných vzorků, by mohl být řešením. V karanténě by zůstávali pouze pozitivně testovaní jedinci (a ti, kteří čeka-jí na výsledek PCR testu), nikoliv všichni s kontaktem s nakaženými.

Zapotřebí je logisticky propracovanější zdravotnický systém. Není již dále možné opětovně odkládat desetitisíce operací, zákroků a vyšetření. Také není (a ani nebylo) správné vyzvat občany, aby nechodili k lékaři, či „jen“ volali. Řada stavů byla zdravotně zanedbána. Ne každý svůj zdravotní stav správně posoudí.... A protože bude třeba (v případě „druhé“ vlny kovidového onemocnění) opět vyhradit ve větších nemocnicích lůžka, je třeba zavést větší míru provázanosti velkých regionálních nemocnic s těmi menšími. Například v Praze je pět velkých nemocnic: FN Motol, Všeobecná fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice na Bulovce a Thomayerova nemocnice. Jistě je logisticky možné tyto nemocnice více propojit s „menšími“ nemocnicemi ve Středočeském kraji: Nemocnicemi v Kladně, Mladé Boleslavi, Benešově, Příbrami či Kolíně. Tak, aby operativa, především od-kladná (elektivní), probíhala tam. Samozřejmě při potřebě i operativa akutní.

S tím je spojena potřeba konečně vyřešit financování malých a středních nemocnic. Poslední měsíce jasně ukázaly, že se bez nich neobejdeme. Nejde jen o politiku starostů a radnic, kteří nechtějí o „svou“ nemocnici přijít. Přeci není správné nechat je dlouhodobě „vyhladovět“ a pak zaniknout s cílem něco ušetřit. Je otázka, co se ušetří...? A kdo je nahradí....? V těch fakultních nebo krajských nemocnicích by měla být soustředěna především specializovaná péče a také věda a výuka. Jinak dochází k zahlcení systému. Všichni dělají všechno, někdy bohužel s chybami. Dobrými průkopníky jsou nyní Liberecký kraj, respektive Krajská nemoc-nice Liberec s převzatou Nemocnici Frýdlant nebo Ústecký kraj, resp. Krajská zdravotní s převzatou Nemocnicí Rumburk. Financování většiny diagnóz v těchto malých a středních nemocnicích nestačí na jejich provoz. Tento stav je dán historicky a souvisí s trvalým pod-financováním zdravotnického systému v ČR. Velké nemocnice si se situací dlouhodobého podfinancování poradily (nebo byly čas od času oddluženy)ale malé nikoliv. Jejich případný zánik si již nemůžeme dovolit. Pomohl by tzv. DRG Restart, což je ministerský projekt konso-lidace úhrad za diagnózu. Dosud na něj ale chyběly peníze.

Posledním problémem, který bych v této souvislosti rád zmínil, je navýšení počtu kvalifikova-ného lékařského i nelékařského zdravotnického personálu. Všichni snad již vědí, že je ne-dostatek kvalifikovaných zdravotních sester, laborantů, zdravotnických záchranářů a také lékařů. Z větší části nejde o peníze (i když také), ale o nastavený systém vzdělávání. U nelé-kařských zdravotnických povolání vidím cestu v návratu výuky plně kvalifikovaných od-borní-ků na střední školy při zachování možnosti výuky na vysokých školách a vyšších odborných školách. A u lékařů je nezbytné zjednodušit a lépe zorganizovat jejich postgraduální vzdělá-vání například tím, že sice bude organizováno na lékařských fakultách, ale koordinátorem bude ve všech oborech (kterých bude méně) Institut pro další vzdělávání lékařů a farmaceu-tů, který přeci jen má větší aparát než příslušný odbor MZ ČR a byl dříve za tímto účelem vybudován. A finanční prostředky budou transparentně vynakládány především lektorům postgraduálních studentů, kteří budou pracovat na smlouvu s IPVZ a budou také nějakým způsobem hodnoceni. Cílem je přehledné a kvalitní postgraduální studium s dohlédnutelnou atestací a plně kvalifikovaným lékařem!

Autor: Marek Zeman | středa 3.6.2020 13:34 | karma článku: 12.21 | přečteno: 518x

Další články blogera

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma článku: 34.64 | Přečteno: 888 | Diskuse

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma článku: 39.15 | Přečteno: 3565 | Diskuse

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma článku: 32.49 | Přečteno: 1810 | Diskuse

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 835 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 479 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.76 | Přečteno: 1636 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 263 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 195 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 261 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1591

Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...