Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová cesta...

Něco končí, něco jiné může začít. Vezměme prosím nynější situaci z té lepší stránky a berme ji jako výzvu k něčemu novému a lepšímu.

Možná nakonec můžeme tak trochu i poděkovat přírodě (myslím tím koronaroviru), že nám vystavila dočasnou „stopku“ a dala nám možnost k zamyšlení nad naším zdravotnickým systémem, protože se ukázaly některé skutečnosti:

Ve velké většině ze sebe zdravotníci vydali to nejlepší. Řada jich pracovala ve velmi ztížených podmínkách,  dlouhodobě bez dostatečných ochranných po-můcek. Vždyť první roušky v počtu  tří kusů dostalo naše zdravotnické zařízení, kde pracuje přímo s pacienty devět lidí, zhruba tři týdny po záchytu prvního pa-cienta s Covid-19! A situace se zlepšila až za další 4 týdny……  Navíc zdravotníci patří mezi nejvíce nemocí postiženou skupinu a také někteří ji zaplatili zdravím nebo životem. Za to jim patří velký dík!

Ukázalo se, že náš „relativně robustní“ zdravotnický systém (počet lékařů a lůžek na 100 tisíc obyvatel patří k nejhustším v Evropě) je potřebný a efektivní a měl by být zachován. Neměly by pokračovat snahy, ať již veřejně deklarované nebo skryté, směřující k rušení akutních lůžek. Neměly by nadále být v ohrožení malé nemocnice typu Frýdlant, Rumburk, Sušice…A ty jsou velmi potřebné. Doba rušení akutních lůžek, kterou všichni pamatujeme, je pryč! A nejde jen o pandemii, může jít o hromadné neštěstí či prostou lidskou snahu mít své nemocné někde poblíž, moci je denně navštěvovat, pečovat o ně.  Nedivme se regionálním politikům, že o tyto „své“  nemocnice nechtějí přijít.

Je zřejmé, že navýšení  financování zdravotnického systému nestačí. Tolik Českou lékařskou komorou požadované navýšení plateb za tzv. státní pojištěnce, kterých je cca. šest miliónů (např. důchodci, děti, studující, lidé na pracovní neschopnosti, nezaměstnaní) vláda konečně schválila letos o 500,- Kč/měsíc na osobu a na příští rok o dalších 200,-Kč/měsíc. Výsledkem je platba 1.760,-Kč /měsíc/ osobu od 1.1.2021. Stále sice pokulhává za povinnou platbou u osob bez zdanitelných příjmů, která na letošní rok  činí 1971,- Kč/měsíc a OSVČ, kde je 2352,- Kč/měsíc, ale poděkujme za ní. Rovněž navrhované oddlužení „nejzadluženějších“ velkých nemocnic ve výši  6,5 mld. korun pomůže, ale samo o sobě nic nevyřeší.

Nejdříve je třeba pomoci nejen nemocnicím, kde poklesla výkonnost na 50% i méně, protože se vyčlenila lůžka na Covid-19 a odložila část operací a vyšetření, ale také ambulancím, kde pokles je často ještě větší, protože se pacienti bojí chodit do ordinací. Kromě zdravotních problémů některých pacientů, jde o problém ekonomický, který může celý systém destabilizovat. Zálohové platby ze strany zdravotních pojišťoven sice běží, ale přeci není možné v příštím roce vyúčtovat jen provedenou práci. Část ordinací by musela skončit, protože by neměly na běžný provoz. To je nepřijatelné. Nemocnice jsou jen stěží schopné takový nápor ustát. Zahltily by se. A to si nikdo nepřeje. Domnívám se, že řešením je zálohové platby ponechat v režimu paušálů na určité období, například březen až červen 2020, a uklidnit širší zdravotnickou veřejnost!

Z dlouhodobého hlediska jsou potřebné a nezbytné tři kroky:

  1. zvýšit počet plně kvalifikovaných zdravotních sester a laborantů a to přesunutím jejich vzdělávání na střední zdravotní školy s tím, že možnost pomaturitního vzdělávání specializačního charakteru na vyšších odbor-ných školách a univerzitách zůstává zachována. Tím se současně plní i požadavek Evropské komise o nezbytných hodinách výuky v oblasti ne-lékařských zdravotnických profesí.
  2. zjednodušit a zpřehlednit postgraduální vzdělávání lékařů. Odstranit ne-smyslné rozdílnosti v přípravě na jednotlivé odbornosti. Zaručit přimě-řenou průchodnost systémem. Není možné, aby lékař v programu postga-duálního vzdělávání (samozřejmě pokud skutečně chce) po pěti letech neměl v dohledu atestaci! Navíc, aby postgraduální vzdělávání stálo mili-ardy korun bez jasného výsledku. Kvalifikovaných lékařů je již nyní nedo-statek.
  3. zlepšit financování zdravotnického systému tak, aby i malé nemocnici s běžnými diagnózami jako zápal plic, nemoci průdušek  nebo operace žlučníku platby za diagnózu stačily na provoz a obnovu. Měl to zajistit  tzv. „restart DRG“. Ale zřejmě se zjistilo, že ne na vše jsou peníze, zvláště, když ti „bohatší“, jako některé velké nebo specializované nemocnice, se nechtějí vzdát části svých plateb ve prospěch těch „chudších“, kteří histo-ricky mají menší úhrady, například proto, že mají málo hrazený obor- například traumatologii.

Myslím, že nyní je čas na změny. Jednoznačně se totiž na příkladu amerického zdravotnictví ukazuje, že dostupnost základní péče musí zůstat zachována!                     

Autor: Marek Zeman | úterý 5.5.2020 11:30 | karma článku: 12,93 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma: 35,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik